Vilken är din appidé?

Så här gör du verklighet av din appidé

In Instruktion by Max Flodén

Har du tänkt ”Varför finns det inte en app för det här?” eller ”Den här appen skulle vara så mycket bättre om den istället fungerade så här”? Max Flodén reder ut hur du tar steget att utveckla en egen mobilapp.

Kanske har du börjat leka med tanken att göra verklighet av den där appidén du har? Kanske diskuterat den med bekanta, skissat på hur den ska fungera eller till och med gjort en marknads- eller affärsplan, men inte kommit vidare?

Hur du kommer framåt med utvecklingen av din egen app

För att ta din idé vidare använder jag en modell med fyra steg. (Jag planerar att skriva fler inlägg framöver där jag går in lite mer på djupet i respektive steg.)

Beroende på din kunskap, erfarenhet och tid kan du göra vissa eller alla steg själv.

Eller så tar du hjälp av någon som oss på MobilApp.nu – vi kan hjälpa dig igenom hela processen från rådgivning till apputveckling och att marknadsföra din färdiga app.

Steg 1 – Wireframes

Wireframes är skisser av hur din app ska se ut och fungera. Att ta fram wireframes är dels en nyttig process, där du tvingas konkretisera din idé på detaljnivå. Resultatet kan sedan både användas för att testa din idé på bekanta och som underlag för att gå vidare med design och teknisk specifikation.

Gör så här:
Ta en bunt kopieringspapper och börja skissa. Vill du hellre använda ett ritverktyg kan du googla på ”wireframe tools” så får du upp en uppsjö, men jag föredrar själv att börja med papper.

Du skissar upp varje skärmbild, vilka knappar, fält, funktioner som ska finnas på respektive skärm. Förklaringar och kommentarer kan du skriva i marginalen. Det behöver inte vara snyggt och det behöver inte vara begripligt för någon annan än dig själv, du kan alltid snygga till dina skisser i ett senare skede.

Steg 2 – Grafisk Design

Det här steget är att sätta färg och form på din app. Hur UI/UX och layout ska se ut är givet av dina Wireframes.

Vilken är målgruppen för din app och vad vill du att den ska signalera? Riktar sig din app till konservativa affärsanvändare och ska ha en mer strikt ”corporate” design eller är målgruppen ungdomar och ska ha en mer lekfull design?

En bra idé är ofta att titta runt på andra appar efter en design som du gillar och tycker skulle passa för din app.

När designen är färdig kan du se hur din app slutligen kommer att se ut men inga funktioner fungerar ännu.

Steg 3 – Apputveckling

Med Wireframes som grund tar vi fram en teknisk specifikation som anger hur appen ska fungera och som sedan apputvecklarna använder när de programmerar appen.

Vi tar också hänsyn till frågor som:

  • Vilken plattform ska appen fungera på, Android eller iOS (iPhone/iPad)
  • Behövs Backend-lösning och i så fall vilken plattform och databaslösning
  • Koppling till andra enheter via t.ex. Bluetooth
  • Använda sensorer och tillbehör i telefonen som t.ex. kamera, GPS, kompass
  • Ska appen integreras med andra system och vilka API (programmeringsgränssnitt) finns t.ex. för inloggning (Bankid, Facebook, Google, Linkedin), betalningslösningar (Kortbetalningar, Stripe, Klarna, Swish), push-notiser (OneSignal, Firebase)

När appen är kvalitetskontrollerad, testad och leveransgodkänd laddas den upp i Apple App Store och Google Play för att bli allmänt tillgänglig för nedladdning.

Steg 4 – Marknadsföring

Hur bra din idé och din app än är spelar ingen roll om ingen känner till den.

Ofta är marknadsföring huvudsakligen en kostnadsfråga – har du pengar för att köpa annonsering eller behöver du jobba med smarta och kostnadseffektiva lösningar för att nå ut, online eller offline (googla t.ex. på ”guerilla marketing”).

Alla vill få en viral effekt, d.v.s. att budskapet om din app sprider sig som ett virus, utan att du behöver stoppa in en krona i marknadsföring. Men det är få förunnat och kräver ofta även hårt arbete att nå dit.

Oavsett hur det ser ut för dig är Marknadsförings-steget det slutliga steget som avgör om din app blir en succé.

Kontakta oss

Förhoppningsvis har det här inlägget gett dig lite hjälp på vägen med ditt app-projekt. Vill du ha hjälp att komma vidare? Boka in en gratis app-konsultation eller kontakta mig direkt.

Följ oss gärna på Linkedin och Facebook.

Lycka till!

Max Flodén
Grundare MobilApp.nu