ASO – App Store Optimization – motsvarigheten till SEO för appar

In Marknadsföring by Max FlodénLeave a Comment

Hur får du användarna att hitta din app när de söker i Apple App Store eller Google Play? Hur får du dem att sedan ta steget att ladda ner appen? Det är vad ASO, App Store Optimization, handlar om.

De flesta känner till SEO, Search Engine Optimization, som syftar till att få en hemsida att hamna högt i sökresultaten hos Google. ASO är motsvarigheten för mobilappar, och precis som med SEO så är det viktigt att du tänker igenom hur listningen för din mobilapp kan optimeras.

Nyckelord / Keywords

Precis som vid SEO är det viktigt att du tänker igenom vilka nyckelord som användare kan tänkas använda när de söker efter din app. Dessa nyckelord använder du sedan i beskrivningarna av din app i respektive App Store (Apple App Store för iOS / iPhone / iPad och Google Play Store för Android).

Bilder och Video

Lägg lite kraft på skärmbilderna i App Store. En snygg bakgrund och en rubrik som beskriver och visar olika funktioner i din app kan göra stor skillnad i konverteringen, d.v.s. de som ser din app i App Store och sedan faktiskt går vidare och laddar ner den.

Detsamma gäller möjligheten att lägga till en kort presentationsvideo. Kan du göra en bra video, så utnyttja den möjligheten.

Reviews

En mycket viktig del är att få många reviews med ett högt medelvärde (d.v.s. bra betyg).

Tänk på att alltid svara på dåliga reviews. Bemöt dem på ett sakligt och proffsigt sätt.

Övrig marknadsföring

ASO är ofta en mindre viktig del i marknadsföringen vad gäller att få användare att hitta till appen. Däremot är ASO alltid viktigt vad gäller konvertering, d.v.s. att användarna som hittat till din app i App Store faktiskt också tar steget och laddar ned den.

Vad gäller att driva trafik till App Store, d.v.s. att få användarna att ”hitta” din app, att komma till din mobilapps sida i App Store så är ofta andra marknadsföringskanaler viktigare. Vanligast är annonsering i Sociala Medier och landingssida (enkel hemsida) där SEO används för att driva trafik.

ASO / App Store Optimization Checklista

Här är ett par externa länkar till checklistor som du kan titta på:

Apple App Store ASO Checklist

https://help.apptweak.com/en/articles/1278885-apple-app-store-ios-aso-optimization-checklist

Google Play ASO Checklist

https://help.apptweak.com/en/articles/1278920-google-play-store-android-aso-optimization-checklist

Foto: Kehn Hermano/Pexels

Leave a Comment